maandag 21 juni 2010

'Jaloezie collega's kostte Eva Jinek kop', Mariëlle Tweebeeke vervangster voor Nieuwsuur


Niet de 'bedreigde' journalistieke onafhankelijkheid van Eva Jinek, maar jaloezie van haar Nieuwsuur-collega's zou de presentatrice haar plekje hebben gekost...

Haar collega's zouden Eva Jinek 'te licht' vinden als journalist en nu alles hebben aangegrepen om haar van de troon te stoten als presentatrice van Nieuwsuur. Dat is gesuggereerd tijdens het programma Aan de slag van Paul van Liempt bij BNR.

'Eva Jinek was natuurlijk toch de bloedmooie sexy dame die de show kwam stelen bij het journaal dat een beetje saai hoort te zijn', opperde een van de tafelgasten. 'Neem bijvoorbeeld het filmpje waarin Eva voor de uitzending haar decolleté verschikt. Hoe kan dat nou uitlekken?'

Het journalistieke functioneren van Eva Jinek stond eerder ter discussie toen haar liefdesrelatie met strafpleiter Bram Moszkowicz bekend werd. Eva heeft zich op advies van hoofdredacteur Carel Kuyl teruggetrokken uit Nieuwsuur, maar blijft wel aan als presentatrice van het NOS Journaal.

RTL-presentatrice Mariëlle Tweebeeke stapt over naar de NOS. Daar gaat ze vanaf 6 september het nieuwe programma Nieuwsuur presenteren, dat NOVA vervangt. Ze gaat een duo vormen met NPS-presentator Twan Huys.

Tweebeeke presenteerde sinds 2007 het RTL Nieuws van half acht. Ze begon haar televisiecarrière in 2001 bij de Amsterdamse stadszender AT5. Bij de NOS neemt ze de plaats in van Eva Jinek, die van de presentatie van het Nieuwsuur afzag na ophef over haar relatie met advocaat Bram Moszkowicz.

Met Rick Nieman presenteerde ze onlangs nog het RTL verkiezingsdebat in het Amsterdamse theater Carré. Na dit debat werd ze zelf onderwerp van het nieuws, omdat CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende haar herhaaldelijke vragen ontweek met de opmerking 'U kijkt zo lief'. Balkenende was achteraf bereid zijn excuses daarvoor aan te bieden.

Tweebeeke noemt haar overstap naar Nieuwsuur „een unieke kans om aan de slag te gaan op een van de mooiste plekken van de Nederlandse journalistiek”. Ze vindt dat ze bijna geen nee kon zeggen tegen het aanbod van zo'n ambiteus project als Nieuwsuur.

Hoofdredacteur Hans Laroes van NOS Nieuws omschrijft Tweebeeke als een talentvolle presentator en een goede aanwinst voor het presentatorenteam van zijn omroep.

Presentator Mariëlle Tweebeeke (RTL Nieuws) wordt dus de vervanger van Eva Jinek bij Nieuwsuur (NOS/NPS). Jinek mocht het programma niet presenteren vanwege haar relatie met advocaat Bram Moszkowicz.

Dat heeft de NOS bekendgemaakt. Tweebeeke gaat de nieuwe actualiteiten-
rubriek presenteren met Twan Huys, nu anchor van NOVA.

Onwenselijk
In eerste instantie zou Eva Jinek (NOS) Nieuwsuur presenteren, maar zij kreeg te horen dat haar privérelatie met advocaat Bram Moszkowicz problematisch was. De hoofdredactie en de redactie van Nieuwsuur vonden dit een journalistiek onwenselijke situatie.

Tweebeeke is sinds 2007 werkzaam bij RTL, waar ze het nieuws van half acht presenteert. Tweebeeke begon haar televisiecarrière negen jaar geleden bij het Amsterdamse stadszender AT5. Bij RTL vormt ze een presentatieduo met Roelof Hemmen. De overstap naar Nieuwsuur noemt ze 'een unieke kans om aan de slag te gaan op een van de mooiste plekken van de Nederlandse journalistiek'.

Lief
Tijdens de verkiezingscampagne kwam Tweebeeke in het nieuws als de debatleider tegen wie demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei: 'U kijkt zo lief.'

Met Rick Nieman presenteerde ze het RTL verkiezingsdebat in het Amsterdamse theater Carré. Na dit debat werd ze zelf onderwerp van het nieuws, omdat CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende haar herhaaldelijke vragen ontweek met de opmerking 'U kijkt zo lief'.

Jan Peter Balkenende was achteraf bereid zijn excuses daarvoor aan te bieden.

Tweebeeke noemt haar overstap naar Nieuwsuur ''een unieke kans om aan de slag te gaan op een van de mooiste plekken van de Nederlandse journalistiek''. Ze vindt dat ze bijna geen nee kon zeggen tegen het aanbod van zo'n ambiteus project als Nieuwsuur.

Hoofdredacteur Hans Laroes van NOS Nieuws omschrijft Tweebeeke als een talentvolle presentator en een goede aanwinst voor het presentatorenteam van zijn omroep.

Eerder was Eva Jinek van het NOS Journaal de beoogd presentatrice van Nieuwsuur. Zij trok zich terug nadat bekend werd dat ze een privérelatie heeft met advocaat Bram Moszkowicz. De hoofdredactie en de redactie van Nieuwsuur vonden dit een journalistiek onwenselijke combinatie.

Nieuwsuur is zonder Eva Jinek vanaf 6 september op Nederland 2 als opvolger van NOVA te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten