maandag 14 september 2009

Eva Jinek Nederland in New York: 'Taxi'


Pieter Jan Hagens en Eva Jinek gaan in New York op zoek naar de Nederlandse invloeden.

Pieter Jan Hagens en Eva Jinek brengen een bezoek aan Nederlanders die het daar hebben gemaakt of die hard op weg zijn om het te maken. Verder aandacht voor het bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan New York.

Vorig jaar was het 399 jaar geleden dat Nieuw Amsterdam werd gesticht. Daar hebben we toen niets over gehoord. Een jaar later is de Nederlandse connectie met New York ineens enórm belangrijk.

De kranten staan vol bevers en Halve Maenen en ook de tv loopt van het bedachte feestje over. Het is onze gevoeligheid voor ronde getallen.

Zodra iets 10, 25, 100 en tegenwoordig dus al 400 jaar geleden is worden we bedolven door een mediasneeuwbal. Maar misschien moeten we hier die andere sneeuwterm ook eens van stal halen: we worden ingepeperd.

Want die jubileums hebben met een oprechte verjaardagssfeer maar bitter weinig te maken, hoor. Als er maar iets te vieren valt. Dát is het meer.

En dan niet: hoera, New York bestaat 400 jaar. Nee: hype-hoi, we hebben weer een onderwerp. De AVRO en de NOS hebben er samen in elk geval een leuke klus aan.

Pieter Jan Hagens en Eva Jinek zoeken in de Big Apple naar Nederlandse wortels en vragen New Yorkers of ’Nederland 400’ eigenlijk een beetje bij ze leeft (niet zo heel erg, had ik de indruk).

Verder portretteert ’Nederland in New York’ landgenoten die het in de metropool ’gemaakt hebben’, zoals architect Ben van Berkel. En jawel, toch ook wat korte geschiedenislessen.

Ook de nachtrit met een taxichauffeur lag wel erg voor de hand. Altijd maar die eeuwige taxichauffeurs. Neem eens een busbestuurder.

„Als taxichauffeur ben ik een soort ronddolende cowboy op mijn gele paard”, zei de goede man vanuit zijn open raam.



donderdag 10 september 2009

Eva Jinek, Pieter Jan Hagens, Avro en NOS maken serie 'Nederland in New York'


Nederland 2 staat komend seizoen stil bij veel historische gebeurtenissen. Het eerste dat zich aandient, is de 400ste verjaardag van Hudson die voet zet aan Nieuw Amsterdam, wat we tegenwoordig kennen als Manhattan, New York. In de stad zijn talloze festiviteiten. De Avro en NOS maken een speciaal programma op Nederland 2. Presentatie in handen van Eva Jinek en Pieter Jan Hagens. Ze spreken aldaar in elk geval met Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Maar minister Hilary Clinton staat ook hoog op het verlanglijstje.

In 1609 zette Henry Hudson voet aan wal op Manhattan in het huidige New York. Nu, 400 jaar later bevindt zich op deze plek de belangrijkste metropool van de wereld, een stad waarvan Nederland grondlegger is geweest. En dat wordt gevierd tijdens de NY400 Week ‘Holland aan de Hudson’.

Nederland in New York is een programma dat uitermate geschikt is voor samenwerking tussen deze omroepen. De NOS doet al jaren live verslag van grootscheepse evenementen, de keer is de in de VS geboren Eva Jinek presentatrice. De AVRO die zich profileert met culturele programma’s, en vooral omdat ze over dit onderwerp de vierdelige documentaireserie The New York Connection uitzenden.

Sommigen vragen zich misschien af: waarom de Avro bij dit nieuwsevenement betrekken? Wel, er wordt ook veel cultuur beleefd tijdens deze week. Aangezien de Avro zich graag profileert als de cultuuromroep, is de verklaring snel gevonden. Deze hele week dus speciale bijdrages.

Nederland in New York, met Eva Jinek, 19.20 uur, Avro/NOS (NL2)



maandag 7 september 2009

Eva Jinek in De Wereld Draait Door over Nederland in New York


De NOS en de AVRO doen verslag vanuit New York. Van 8 tot en met 13 september gaan Eva Jinek (NOS) en Pieter Jan Hagens op zoek naar Nederlandse invloeden in New York. Eva kwam alvast uitleg geven in De Wereld Draait Door bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel als tafeldame.

In 1609 zette Henry Hudson voet aan wal op Manhattan in het huidige New York. Nu, 400 jaar later bevindt zich op deze plek de belangrijkste metropool van de wereld, een stad waarvan Nederland grondlegger is geweest. En dat wordt gevierd tijdens de NY400 Week 'Holland aan de Hudson'.

Voor de AVRO en de NOS een reden om groot uit te pakken met een dagelijks programma op Nederland 2. Presentatoren Pieter Jan Hagens (AVRO) en Eva Jinek (NOS) gaan op zoek naar de Nederlandse invloeden in New York. Nederland in New York is een programma dat uitermate geschikt is voor samenwerking tussen deze omroepen. De NOS doet al jaren live verslag van grootscheepse evenementen.

De AVRO die zich profileert met culturele programma's, en vooral omdat ze over dit onderwerp de vierdelige documentaireserie The New York Connection uitzenden. "Nederland in New York is een programma dat bij de NOS past", aldus Peter Kloosterhuis, hoofd NOS Evenementen. "Naast nieuws en sport zijn evenementen (en het verslag daarvan doen) een belangrijke peiler voor de NOS. 400 jaar New York is zo'n belangrijk evenement."

Dankzij de onbedoelde vertoning van het ‘boobies-filmpje' met Eva Jinek heeft Nederland eindelijk kennis gemaakt met de menselijke kant van het Journaal.

Dit zegt hoofdrolspeelster Jinek zelf in Veronica Magazine.

,,Toen vond ik het niet erg dat het filmpje uitlekte en nu nog steeds niet. Het is begrijpelijk dat mensen het erover willen hebben,” zegt de NOS-nieuwslezeres. ,,Als ik aan de andere kant stond, had ik het ook hilarisch gevonden.”

De blonde sexy presentatrice vindt het serieuze imago van het Journaal niet helemaal terecht. ,,Natuurlijk werken er ook veel leuke, lollige mensen bij het Journaal, maar door het werk dat we doen merk je dat nooit. Misschien was dit een kans om Nederland kennis te laten maken met de menselijke kant van het Journaal."

Of hoofdredacteur Hans Laroes er ook zo over denkt? ,,Dat moet je hem zelf maar vragen,” aldus Eva Jinek in de tv-gids.

Het filmpje waarin Eva Jinek tijdens een repetitie van het Journaal uitvoerig haar decolleté prepareerde werd begin maart per ongeluk uitgezonden door de NOS, en werd ook nog eens een grote hit.