donderdag 22 april 2010

Nieuwsuur presentatrice Eva Jinek over Journaal op 3: ‘Problemen oplossen, maar ook jezelf durven zijn’

Deze maand presenteert Eva Jinek (31) voorlopig voor het laatst het Journaal en het Journaal op 3. KRO Magazine liep een dag met haar mee tijdens haar werk op de NOS-burelen.
In september stapt Eva Jinek over naar het nieuwe programma Nieuwsuur.
Haar eerste zestig seconden van vandaag zitten erop.
‘Het is niets meer vergeleken met de hartstilstanden die ik in het begin had’, evalueert Eva Jinek lachend haar eerste uitzending van het Journaal op 3.
Eva Jinek staat nu ontspannen in de regieruimte van het ‘gewone’ journaal, van waaruit het Journaal op 3 wordt uitgezonden.
Zojuist is de eerste minuut geweest, een live-uitzending kort voor het begin van De wereld draait door.
Na dit programma krijgt het Journaal op 3 opnieuw een minuut de tijd het wereldnieuws door te nemen en ’s avonds rond elf uur volgt op dezelfde zender een langer journaal van zeven minuten.

Dit nieuws, speciaal bedoeld voor jongvolwassenen tussen de achttien en dertig jaar, verschilt volgens presentatrice Eva Jinek wezenlijk van het ‘gewone’ journaal.

De onderwerpen zijn sneller, illustraties worden toegevoegd en de toon is anders.

Eva Jinek: ‘We schrijven onze eigen teksten, maar vragen aan elkaar die even door te lezen. Soms schrijf je iets op en besef je dat het losser kan.

Dan denk je: hoe zou ik het vertellen aan een vriendin van me of in de kroeg?’

Droom
Eva Jinek voelt zich thuis bij het Journaal. Ze begon er in 2004 als buitenlandredacteur en is sinds 2008 een van de gezichten van het Journaal op 3, samen met Herman van der Zandt en Annechien Steenhuizen.

En sinds een jaar presenteert Eva Jinek, net als Van der Zandt, het ‘gewone’ journaal. Het Journaal op 3 blijkt een geweldige leerschool te zijn geweest.

Eva Jinek: ‘Alle eerste stappen op het gebied van presenteren heb ik daar geleerd. Problemen oplossen, maar ook jezelf durven zijn.

Bij het Journaal op 3 kun je laten zien wie je bent. Het nieuws mag met een knipoog.

Er kan veel meer, je schrijft zelf, je monteert zelf en je zet de toon van de uitzending.

Maar het Journaal op 3 is ook veeleisender. Als je niet op tijd klaar bent, is er niemand om het op te vangen. Doordat je op die manier leert presenteren, besef je heel goed waarmee je bezig bent.’

Eva Jinek is gevraagd om vanaf september afwisselend met Twan Huys Nieuwsuur te presenteren.

Volgende maand al gaat Eva Jinek aan de slag bij de redactie van Nova en stopt ze met de presentatie van de journaals.

‘Ik ga meelopen met iedereen die daar werkt om een goed beeld te krijgen van hoe het er toegaat.

En ik ga met de Haagse redactie meelopen.

Doordat ik in mei al begin, maak ik de hele aanloop naar de verkiezingen mee.’ Volgens de presentatrice brengt Nieuwsuur alles samen wat ze belangrijk vindt in de journalistiek.

‘Het laatste nieuws maar ook de context bij het nieuws, met achtergrondreportages en diepte-interviews.

Wat ik ook zo heerlijk vind, is dat het een programma van een uur wordt.

Dan heb je de rust en ruimte om alle belangrijke ontwikkelingen te behandelen. Dat ik aan de slag mag bij zo’n programma is voor mij als presenterend journalist echt een droom die uitkomt’, aldus Eva Jinek.