maandag 24 oktober 2011

Eva Jinek in Kwestie van kiezen door Rick Nieman

Rick Nieman zondag in gesprek met Eva Jinek in talkshow Kwestie van kiezen
Eva Jinek was zondag te gast in de vierde aflevering van 'Kwestie van kiezen'.
Rick Nieman gaat op zoek naar wat Eva Jinek nu echt beweegt: 'Ik wil graag weten hoe zij het ervaren heeft om ineens nationaal onderwerp van gesprek te zijn.
Wat vond zij ervan dat heel Nederland discussieerde over haar vertrek bij 'Nieuwsuur'?'
'Ook ben ik benieuwd naar haar ambities: wil zij slagen in de serieuze journalistiek en een tweede Clairy Polak worden, of wil ze meer de kant op van Sonja Barend?
Of is Eva Jinek de eerste vrouwelijke presentator van een late-night talkshow zoals 'Pauw & Witteman'?'.
Eva Jinek is bekend geworden als presentator van het 'NOS Journaal'. Daarnaast werd zij bekend om haar relatie met de succesvolle advocaat en tv-presentator Bram Moszkowicz.
Na 8 jaar NOS stapte zij afgelopen augustus over naar WNL. Daar presenteert Eva Jinek samen met Merel Westrik het ontbijtprogramma 'Vandaag de dag' en heeft zij op zondag haar eigen talkshow 'Eva Jinek op Zondag'.
Is Eva Jinek een ijskoningin of een warme vrouw? Moet het altijd perfect zijn of is een zesje soms ook goed? Kiest zij voor een carrière of de liefde?
Laat Eva Jinek zich aanstaande zondag van haar andere kant zien?

dinsdag 4 oktober 2011

Eva Jinek over transfer naar WNL in mediauitzending DWDD: 'was eerst bang om NOS te verlaten'

Eva Jinek over transfer naar WNL in mediauitzending DWDD: 'was eerst bang om NOS te verlaten'
Op de laatste vrijdag van de maand maakt De Wereld Draait Door zijn media-uitzending. Dit keer kwam Eva Jinek spreken over haar gewaagde sprong in het diepe, door het instituut NOS te verruilen voor WNL. Daarnaast schuift John de Mol aan, die vooral zal spreken over het enorme succes van The Voice of Holland. De redactie heeft verder Emile Roemer (SP) uitgenodigd om de algemene beschouwingen vanuit een media-invalshoek te bespreken.
Nieuw dit seizoen is dat er in de uitzending een TV Moment van de Maand wordt bepaald. Tafelheer is Marc-Marie Huijbregts en Chef’Special maakt zijn opwachting als huisband.
Eva Jinek heeft in De Wereld Draait Door gesproken over haar tv-transfer van de NOS naar WNL. De overstap deed menig wenkbrauw fronsen afgelopen zomer. Zelf zegt Eva Jinek twee redenen te hebben om de NOS te verlaten voor WNL. “De eerste is Bert Huijsjes, de nieuwe hoofdredacteur. Hij is aanstekelijk enthousiast. Vlak voor het nieuwe tv-seizoen voerden we gesprekken. Ik zei hem: ‘Dit gaat je niet lukken’. Hij bleef maar zeggen dat het hem wel ging lukken. Ik vond dat aantrekkelijk, ik was daar gevoelig voor. De tweede reden was: Mijn reden om nee te zeggen, althans ik realiseerde me dat al mijn redenen om nee te zeggen, gebaseerd waren op angst.”
Eva Jinek vervolgt: “Ik geef de vertrouwde omgeving op waar ik iedereen ken, waar ik opgegroeid ben professioneel. Ik doe afstand van mijn status als nieuwslezer bij de NOS, een geoliede machine, zo’n goed bedrijf, voor een totaal onzeker avontuur. Dus ik had nee gezegd, kwam thuis, en dacht: ‘Ben ik nu zo iemand geworden, iemand van 33, die nee zegt alleen maar omdat ze bang is om op haar bek te gaan?’. Toen heb ik me in een paar minuten over die rand geduwd.”
Eva Jinek denkt dat ze is gevraagd vanwege haar journalistieke werk. Toch praat ze in Vandaag de Dag filenieuws en weerberichten aan elkaar. “Dat hoort er allemaal bij. Bij WNL willen we het ochtendlandschap invullen. De kijker moet prettig wakker worden bij ons, maar ze moeten ook weten wat je moet weten. Dat zit in het Journaal, het totaalpakket, onze onderwerpen maar ook het verkeer. Het is wel prettig om naar te kijken. Die man van het verkeer is geweldig, Robert Vrieze heet hij. Ik zeg altijd dat hij mijn ochtendshow probeert te jatten, hij is een ster!”
Matthijs van Nieuwkerk informeert ook naar Nieuwsuur, waar Eva Jinek aanvankelijk presentator van zou worden maar door haar relatie met Bram Moszkowicz niet welkom bleek volgens de officiële lezing. Toch moest ze in de hoedanigheid van NOS-anchor soms plaatsnemen aan de desk. “Dat was een les in nederigheid. Natuurlijk was het de eerste keer moeilijk. Even diep ademhalen, de studio inlopen en gaan zitten. Ik moet zeggen, en dat is een heerlijk overlevingspakket, je moet er de humor van inzien. Het is een totaal absurde situatie natuurlijk. Zo heb ik het benaderd, en vooral ook professioneel. Ik laat me niet kennen en ga mijn werk doen. Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan, hoor.