woensdag 19 mei 2010

Eva Jinek toch niet naar Nieuwsuur vanwege relatie met top advocaat Bram Moszkowicz


Eva Jinek blijft bij NOS Nieuws werken. De nieuwslezeres laat woensdag weten dat ze besloten heeft niet over te stappen naar het programma Nieuwsuur, vanwege haar relatie met top advocaat Bram Moszkowicz.

De 31-jarige Eva Jinek zou in september beginnen bij Nieuwsuur, maar toen deze week bekend werd dat ze een relatie heeft met Moszkowicz, bleek dat daarmee ook haar nieuwe baan in gevaar kwam.

De redactie van het programma is bang dat Eva Jinek vanwege haar relatie niet meer professioneel en onafhankelijk kan berichten over zaken waarbij de strafrechtadvocaat betrokken is. Er bleek onvoldoende draagvlak te bestaan voor haar als presentator.

"Mijn journalistieke integriteit en mijn professionaliteit staan niet ter discussie, maar onder die omstandigheden kan en wil ik niet werken", aldus Eva Jinek.

Deze week werd bekend dat de nieuwslezeres samen is met Bram Moszkowicz. De twee leerden elkaar eind vorig jaar kennen tijdens een dubbelinterview voor het tijdschrift Linda.

Nieuwsuur is de opvolger van Nova. Het is niet bekend wie het programma nu gaat presenteren.

NOS Nieuws-presentatrice Eva Jinek vertrekt niet naar Nieuwsuur. Jinek ziet af van de overstap naar het nieuwe actualiteitenprogramma van de NOS en NPS vanwege haar relatie met advocaat Bram Moszkowicz.

Volgens Eva Jinek heeft Nieuwsuur-hoofdredacteur Carel Kuyl laten weten die relatie 'onwenselijk' te vinden in combinatie met het presenteren van het programma. Jinek blijft nu bij NOS Nieuws. Volgens NOS Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes kan ze daar prima een belangrijke rol blijven vervullen.

Volgens Eva Jinek heeft Kuyl haarzelf en de NOS laten dat het onwenselijk is dat ze presentatrice wordt van Nieuwsuur vanwege haar privé-relatie met de topadvocaat. 'Daarnaast lijkt op de redactie van het programma onvoldoende draagvlak te bestaan voor mij als presentator vanwege die relatie', aldus een verklaring van Eva Jinek. 'Mijn journalistieke integriteit en mijn professionaliteit staan niet ter discussie, maar onder die omstandigheden kan en wil ik niet werken.' Nieuwsuur is de 'neutrale' opvolger van Nova, waar Kuyl al hoofdredacteur van is, en dat ook het grootste deel van de redactie van Nieuwsuur levert.

Eva Jinek zegt 'met buitengewoon veel plezier' bij de NOS te blijven. Haar baas Hans Laroes zegt de keuze te begrijpen om geen 'anchor' te worden van Nieuwsuur. 'Binnen de werkwijze van de NOS kan zij als presentatrice zeer uit de voeten'. Hij zegt blij te zijn dat ze bij de NOS blijft, 'in een belangrijke rol'.

Eva Jinek zal niet meer voor Nieuwsuur aan de slag gaan vanwege haar romance met Bram Moszkowicz. "Er lijkt op de redactie van het programma onvoldoende draagvlak te bestaan voor mij als presentator."

Dit hebben Eva Jinek en de NOS zojuist laten weten.

Eva Jinek: ,,De hoofdredacteur van Nieuwsuur, Carel Kuyl, heeft de NOS en mij te kennen gegeven dat hij het onwenselijk acht dat ik mijn functie van presentator van Nieuwsuur bekleed vanwege mijn privé-relatie met Bram Moszkowicz. Daarnaast lijkt op de redactie van het programma onvoldoende draagvlak te bestaan voor mij als presentator vanwege die relatie. Mijn journalistieke integriteit en mijn professionaliteit staan niet ter discussie, maar onder de omstandigheden kan en wil ik niet werken, en daarom trek ik mij terug als presentator van Nieuwsuur."

Eva Jinek benadrukt: "Ik blijf met buitengewoon veel plezier werken als presentator bij de NOS.’’

Hans Laroes, hoofdredacteur van NOS-Nieuws zegt: ,,Ik begrijp vanzelfsprekend de eisen die het anchoren van Nieuwsuur met zich meebrengt. Eva Jinek is een talentvolle, inhoudelijk sterke en onafhankelijke journalist. Binnen de werkwijze van de NOS kan zij als presentator zeer uit de voeten. Ik vind het jammer dat zij Nieuwsuur straks niet zal versterken. Ik begrijp haar keuze en ben er blij mee dat ze volop bij de NOS aan de slag blijft, in een belangrijke rol.’’

2 opmerkingen:

 1. Jammer, Eva Jinek is een leuke en interessante vrouw om naar te kijken. Dit besluit komt de kijkcijfers van Nieuwsuur niet ten goede!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Belachelijk, waar gaat dit over!
  Dit zou niet moeten kunnen in Nederland anno 2010.
  Of moet je eerst aan je collega's en je baas gaan vragen of je verkering mag hebben en met wie?
  Eva is een moderne, volwassen vrouw, die heus wel werk en bed kan scheiden hoor!
  Eva, veel sterkte!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen